PERSONAL DATA PROTECTION POLICY

  1. INTRODUCTION
    1. Bandar Raya Developments Berhad and its group of companies (“BRDB Group”) are committed to protecting the personal data supplied by you to BRDB Group to ensure compliance with the legal and regulatory requirements in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 ("Act").
    2. For the purpose of this Personal Data Protection Policy, "personal data" shall have the meaning as ascribed to it in the Act which means any information in respect of commercial transactions, which:-

      1. is being processed wholly or partly by means of equipment operating automatically in response to instructions given for that purpose;
      2. is recorded with the intention that it should wholly or partly be processed by means of such equipment; or
      3. is recorded as part of a relevant filing system or with the intention that it should form part of a relevant filing system,

      that relates directly or indirectly to a data subject, who is identified or identifiable from that information or from that and other information in the possession of a data user, including any sensitive personal data and expression of opinion about the data subject; but does not include any information that is processed for the purpose of a credit reporting business carried on by a credit reporting agency under the Credit Reporting Agencies Act 2010.

    3. This Personal Data Protection Policy is issued in both English Language and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.



  2. TYPES OF PERSONAL DATA COLLECTED
    1. During the course of your transaction and dealings with BRDB Group, you may be requested to furnish from time to time to BRDB Group, directly or through online forms and/or other electronic methods, your personal data, which may include your name, gender, age, marital status, date of birth, race, nationality, identity card number, passport number, visa information, correspondence address, email address, telephone contact number, occupation, income range, credit card or bank account information, financing details for the purchase of the property of BRDB Group’s housing development project and/or other information relevant to the purposes listed in Item C (1) below.
    2. The types of personal data collected will be depending on the nature of your dealings or transaction with BRDB Group.



  3. PURPOSE OF COLLECTION
    1. BRDB Group may collect, retain, use and otherwise process your personal data for the following purposes:-

      1. providing you with services under any business of BRDB Group; or
      2. processing your application or registration under any program and/or activities organized or conducted by BRDB Group or in connection with your employment application; or
      3. notifying you of services or launches of properties or products whether present or future, updates and promotions including delivery of notices and sending any advertising and/or marketing material, to you (including notices through social medias); or
      4. sale of the products and/or properties offered by BRDB Group, to you which shall include all matters relevant for the completion of the sale and purchase transactions, delivery of vacant possession, defect rectification works and other post vacant possession services; or
      5. tenancies entered into between BRDB Group and you, which shall include all matters relevant for the completion of the tenancies, delivery of vacant possession of the tenanted premises, and other matters with regard thereto; or
      6. entering into any transactions, agreements or instruments in the ordinary course of business of BRDB Group; or
      7. discharging BRDB Group’s contractual obligations in the ordinary course of business of BRDB Group; or
      8. property and/or estate management; or
      9. collection of any payments due and payable to BRDB Group including late interest charges; or
      10. credit assessments and other background verification that may be necessary or appropriate for BRDB Group’s business or employment purposes; or
      11. human resource management; or
      12. sending you services, products or promotional information related to other third parties which BRDB Group thinks you may be interested; or
      13. discharging BRDB Group’s duties and obligations under the Companies Act 1965, the Capital Markets and Services Act 2007 and any other applicable law, regulation, direction and guideline applicable to BRDB Group; or
      14. internal record keeping; or
      15. in anticipation of, and in the course of an actual or potential sale, reorganization, consolidation, merger, or amalgamation of all or part of BRDB Group’s business or operations; or
      16. for any other purpose that is incidental or ancillary or in furtherance to the above purposes.

    2. To facilitate any of the purposes of Item C (1) above, it is obligatory for you to supply BRDB Group with sufficient personal data as required by BRDB Group. If you fail to supply the personal data as required:-

      1. BRDB Group will not be able to provide you with the necessary notices, services and/or products requested;
      2. BRDB Group will not be able to process your application or registration for any of the necessary services, products, programs and/or activities; and/or
      3. BRDB Group will not be able to enter into the necessary transaction, agreement or dealing with you or in your favour.

    3. If you do not want BRDB Group to disclose, transfer, use or process otherwise your personal data for any of the purposes listed in Item C (1) above or if you wish to withdraw your consent in full or in part or limit the processing of your personal data, you may contact BRDB Group in writing at the particulars set out in Item G (3) below.


  4. DISCLOSURE
    1. BRDB Group may disclose your personal data to the following categories of third party as may be required for any of the above purposes as stipulated in Item C (1) or for other legitimate purposes:-

      1. Companies Commission of Malaysia, Bank Negara Malaysia, Securities Commission, Official Assignee’s Office of the Insolvency Department of Malaysia, any other person, body or government agency under the requirements of any applicable law or order, direction or regulation of any regulatory or appropriate authorities;
      2. any related companies and subsidiaries within BRDB Group;
      3. BRDB Group’s business partners and affiliates;
      4. BRDB Group’s auditors, consultants, accountants, lawyers or other financial or professional advisers including any relevant financial institutions;
      5. BRDB Group’s agents, contractors, sub-contractors, network operations, third party service or product providers;
      6. third party property management companies;
      7. any referee whose details are provided by you;
      8. any financial institutions, lawyers and professional advisers appointed by you;
      9. any other persons under a duty of confidentiality to BRDB Group; and/or
      10. any other entities that BRDB Group may think fit.


  5. SECURITY POLICY
    1. BRDB Group shall take practical steps to safeguard your personal data against any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction by having regard:

      1. to the nature of the personal data and the harm that would arise;
      2. to the place or location where the personal data is stored;
      3. to any security measures incorporated into any equipment in which the personal data is stored;
      4. to the measures taken for ensuring the reliability, integrity and competence of personnel having access to the personal data; and
      5. to the measures taken for ensuring the secure transfer of the personal data.

    2. BRDB Group shall ensure that any security policy developed or implemented by BRDB Group complies with the security standard required under the Act and any applicable law that may from time to time be in force.


  6. RETENTION STANDARD
    1. Any personal data supplied by you will be retained by BRDB Group as long as necessary for the fulfilment of any of the purposes stated in Item C (1) above or otherwise permitted by any applicable law that may from time to time be in force.
    2. If any personal data is no longer required for the purpose for which it was processed, BRDB Group shall take all reasonable steps to ensure that it is destroyed or permanently deleted.


  7. RIGHT OF ACCESS AND CORRECTION
    1. Under the Act, you have the right of access to your personal data held by BRDB Group on payment of fee as follows:-

      Item Description Maximum Fee (RM)
      1 Data access request for a data subject’s personal data with a copy 10
      2 Data access request for a data subject’s personal data without a copy 2
      3 Data access request for a data subject’s sensitive personal data with a copy 30
      4 Data access request for a data subject’s sensitive personal data without a copy 5

    2. Personal data supplied by you to BRDB Group must be accurate, complete and not misleading. If you know that your personal data held by BRDB Group is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date, you may make a data correction request in writing to BRDB Group.
    3. You may send your data access request, data correction request or any inquiries to BRDB Group in writing at the following address:

      Attention : Company Secretary
      Correspondence Address : Level 11, Menara BRDB 285, Jalan Maarof, Bukit Bandaraya 59000 Kuala Lumpur
      Telephone No : 03-2688 2888
      Facsimile No : 03-2284 3988

      BY PROVIDING TO BRDB GROUP YOUR PERSONAL DATA, YOU HEREBY AGREED THAT BRDB GROUP SHALL PROCESS YOUR PERSONAL DATA IN ACCORDANCE WITH ALL OF THE FOREGOING.

DASAR PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

  1. PENGENALAN
    1. Selanjut dengan keperluan undang-undang dan peraturan mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”), Bandar Raya Developments Berhad dan juga kumpulan syarikat-syarikatnya (“Kumpulan Syarikat BRDB”) bertekad untuk melindungi data peribadi yang dibekalkan oleh anda kepada Kumpulan Syarikat BRDB .
    2. Bagi tujuan Dasar Perlindungan Data Peribadi ini, “data peribadi” mempunyai makna yang sama sepertimana yang terkandung di dalam Akta tersebut iaitu apa-apa maklumat yang berkenaan dengan transaksi komersial yang:-

      1. (a) sedang diproses secara keseluruhannya atau sebahagiannya melalui kelengkapan yang dikendalikan secara automatik sebagai tindak balas kepada arahan yang diberikan bagi maksud itu;
      2. (b) direkodkan dengan niat bahawa ia sepatutnya diproses secara keseluruhannya atau sebahagiannya melalui kelengkapan itu; atau
      3. (c) direkodkan sebagai sebahagian daripada system pemfailan yang berkaitan atau dengan niat bahawa ia sepatutnya menjadi sebahagian daripada system pemfailan yang berkaitan,

      yang berhubungan secara langsung atau tidak langsung dengan seorang subjek data, yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti daripada maklumat itu atau daripada maklumat itu dan maklumat lain dalam milikan seorang pergguna data, termasuk apa-apa data peribadi sensitive dan penyataan pendapat tentang subjek data itu; tetapi tidak termasuk apa-apa maklumat yang diproses bagi maksud suatu perniagaan pelaporan kredit dijalankan oleh sesuatu agensi pelaporan kredit di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010.

    3. Dasar Perlindungan Data Peribadi ini dikeluarkan dalam Bahasa Kebangsaan dan Bahasa Inggeris. Sekiranya berlaku apa-apa percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Kebangsaan, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

  2. JENIS DATA PERIBADI YANG DIKUMPULKAN
    1. Sepanjang transaksi dan urusan anda dengan Kumpulan Syarikat BRDB, anda mungkin diminta dari masa ke semasa untuk memberikan Kumpulan Syarikat BRDB, secara langsung atau melalui borang laman web dan/atau kaedah elektronik yang lain, data peribadi anda yang mungkin termasuk nama, jantina, usia, status perkahwinan, tarikh lahir, bangsa, kewarganegaraan, nombor kad pengenalan, nombor passport, maklumat visa, alamat surat-menyurat, alamat e-mel, nombor telefon, pekerjaan, lingkungan pendapatan, butiran kad kredit atau butiran akaun bank, butiran pembiayaan bagi pembelian harta projek-projek pembangunan perumahan Kumpulan Syarikat BRDB dan/atau maklumat lain yang berkaitan bagi tujuan pengumpulan data peribadi yang terkandung di dalam bahagian C (1) di bawah ini.
    2. Jenis data peribadi yang dikumpul adalah bergantung kepada sifat urusan atau transaksi anda dengan Kumpulan Syarikat BRDB.

  3. TUJUAN PENGUMPULAN DATA PERIBADI
    1. Kumpulan Syarikat BRDB mungkin akan mengumpul, menyimpan, menggunakan dan selainnya memproses data peribadi anda bagi tujuan-tujuan berikut:-

      1. menyediakan anda dengan perkhidmatan di bawah mana-mana perniagaan Kumpulan Syarikat BRDB; atau
      2. memproses permohonon atau pendaftaran di bawah mana-mana program dan/atau aktiviti-aktiviti yang diaturkan atau dikendalikan oleh Kumpulan Syarikat BRDB atau berkaitan dengan permohonan perkerjaan anda; atau
      3. memaklumkan anda berkenaan perkhidmatan atau pelancaran hartanah atau produk sama ada masa kini atau di masa depan, promosi termasuk penghantaran notis dan bahan pengiklanan dan/atau pemasaran kepada anda (termasuk notis melalui media sosial); atau
      4. penjualan produk dan/atau hartanah yang ditawarkan oleh Kumpulan Syarikat BRDB kepada anda termasuk semua perkara yang berkaitan untuk menyiapkan transaksi jual beli, penyerahan milikan kosong, kerja-kerja pembetulan dan apa-apa perkhidmatan lain selepas penyerahan milikan kosong; atau
      5. memasuki perjanjian penyewaan di antara anda dan Kumpulan Syarikat BRDB, termasuk kesemua perkara berkaitan untuk menyiapkan transaksi penyewaan, penyerahan milikan kosong bagi hartanah yang disewa, dan perkara lain yang berkenaan; atau
      6. memasuki mana-mana urus niaga, perjanjian atau surat cara dalam urusan perniagaan biasa Kumpulan Syarikat BRDB; atau
      7. menunaikan kewajipan kontrak Kumpulan Syarikat BRDB dalam urusan perniagaan biasa Kumpulan Syarikat BRDB; atau
      8. pengurusan dan penyenggaraan hartanah; atau
      9. menuntut pembayaran tertunggak yang kena di bayar kepada Kumpulan Syarikat BRDB termasuk faedah pembayaran lewat; atau
      10. taksiran kredit dan penentusahan latar belakang lain yang perlu atau sesuai bagi Kumpulan Syarikat BRDB atau bagi tujuan pengambilan kerja; atau
      11. pengurusan sumber manusia; atau
      12. penyampaian maklumat perkhidmatan, produk atau promosi berkaitan dengan pihak ketiga yang lain yang mana Kumpulan BRDB anggap mungkin diminati oleh anda; atau
      13. menunaikan kewajipan Kumpulan Syarikat BRDB di bawah Akta Syarikat 1965, Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 dan undang-undang, peraturan, arahan, garis panduan yang berkenaan pada Kumpulan Syarikat BRDB; atau
      14. penyimpanan rekod dalaman; atau
      15. jualan atau jualan potensi, penyusunan semula, penyatuan, penggabungan kesemua atau sebahagian dari perniagaan atau operasi Kumpulan Syarikat BRDB; atau
      16. untuk tujuan-tujuan lain yang bersampingan atau berkaitan atau lanjutan dari tujuan-tujuan yang diberikan di atas.

    2. Untuk memudahkan perkara-perkara yang dirujuk di dalam Bahagian C (1) di atas, ia adalah wajib bagi anda untuk membekalkan Kumpulan Syarikat BRDB dengan data peribadi yang mencukupi sepertimana yang dikehendaki oleh Kumpulan Syarikat BRDB. Jika anda gagal untuk membekalkan data peribadi sepertimana yang dikehendaki, Kumpulan Syarikat BRDB:-

      1. tidak dapat menyampaikan notis-notis diperlukan, perkhidmatan dan/atau produk yang dimintai;
      2. tidak dapat memproses permohonan atau pendaftaran anda bagi perkhidmatan, produk, program dan/atau aktiviti yang di perlukan; dan/atau
      3. tidak dapat masuk ke dalam transaksi, perjanjian atau urus niaga yang perlu dengan anda atau berkenaan dengan anda.

    3. Jika anda tidak mahu Kumpulan BRDB menzahirkan, memindahkan, menggunakan atau memproses data peribadi anda selain bagi perkara-perkara yang di senaraikan di dalam bahagian C (1) di atas, atau jika anda ingin menarik balik persetujuan anda atau sebahagian daripadanya atau jika anda ingin menghadkan pemprosesan data peribadi anda, anda boleh menghubungi Kumpulan Syarikat BRDB secara bertulis kepada pegawai yang berkenaan seperti yang dimaklumkan di bahagian G (3) di bawah ini.

  4. PENZAHIRAN
    1. Kumpulan Syarikat BRDB akan menzahirkan data peribadi anda kepada kategori pihak berikut sepertimana yang diperlukan bagi tujuan-tujuan yang terkandung di dalam bahagian C (1) di atas atau untuk tujuan-tujuan sah yang lain:-

      1. Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti, Pegawai Pemegang Harta Bahagian Insolvensi Malaysia, mana-mana pihak, perbadanan atau agensi kerajaan di bawah undang-undang, arahan atau peraturan mana-mana badan berkanun atau pihak berkuasa yang sesuai;
      2. mana-mana syarikat berkaitan dan anak syarikat Kumpulan Syarikat BRDB;
      3. rakan kongsi perniagaan dan anggota gabungan Kumpulan BRDB;
      4. juruaudit, konsultan, akauntan, peguam atau penasihat kewangan termasuk institutsi kewangan yang berkaitan;
      5. agen, kontraktor, sub-kontraktor, operator rangkaian, perkhidmatan atau pembekal produk pihak lain;
      6. syarikat-syarikat pengurusan dan penyenggaraan harta pihak ketiga;
      7. orang rujukan yang mana maklumat berkenaanya telah diberikan oleh anda kepada Kumpulan Syarikat BRDB;
      8. mana-mana institutsi kewangan, peguam, dan penasihat professional yang dilantik oleh anda;
      9. mana-mana pihak dibawah kewajipan kerahsiaan kepada Kumpulan Syarikat BRDB; dan/atau
      10. entiti lain yang Kumpulan Syarikat BRDB anggap patut.

  5. POLISI PERLINDUNGAN
    1. (1) Kumpulan Syarikat BRDB akan mengambil langkah- langkah praktikal untuk melindungi data peribadi anda dari kehilangan, salah guna, ubah suaian, akses atau penzahiran tanpa kebenaran atau tidak sengaja, pengubahan atau pemusnahan dengan mengambil kira:

      1. sifat data peribadi dan kemudaratan yang mungkin timbul;
      2. tempat atau lokasi di mana data peribadi itu disimpan;
      3. apa-apa langkah keselamatan yang digabungkan ke dalam apa-apa kelengkapan di mana data peribadi itu disimpan;
      4. langkah yang diambil bagi memastikan kebolehpercayaan, integriti, dan kewibawaan personel yang mempunyai akses kepada data peribadi; dan
      5. langkah yang diambil bagi memastikan pemindahan selamat data peribadi itu.

    2. Kumpulan Syarikat BRDB akan memastikan bahawa mana-mana dasar keselamatan yang digubal atau dilaksanakan oleh Kumpulan Syarikat BRDB mematuhi tahap keselamatan yang dikehendaki di bawah Akta tersebut dan apa-apa undang-undang yang berkuat kuasa dari masa ke semasa.

  6. TAHAP PENYIMPANAN
    1. Mana-mana data peribadi yang diberi oleh anda akan disimpan oleh Kumpulan Syarikat BRDB selama mana yang diperlukan untuk memenuhi sebab-sebab yang dinyatakan di bahagian C (1) di atas atau sebaliknya dibenarkan oleh mana-mana undang-undang yang berkuat kuasa dari masa ke semasa.
    2. Jika mana-mana data peribadi tidak lagi diperlukan bagi maksud yang mana ia diproses, Kumpulan Syarikat BRDB akan mengambil langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa data peribadi tersebut adalah dimusnahkan atau dipadamkan secara kekal.

  7. HAK AKSES DAN PEMBETULAN
    1. Di bawah Akta tersebut, anda mempunyai hak akses kepada data peribadi anda yang dipegang oleh kami tertakluk kepada bayaran fi seperti berikut:-

      Butiran Perihalan Fi Maksimum
      1 Permintaan mengakses data bagi data peribadi subjek data dengan salinan 10
      2 Permintaan mengakses data bagi data peribadi subjek data tanpa salinan 2
      3 Permintaan mengakses data bagi data peribadi sensitif subjek data dengan salinan 30
      4 Permintaan mengakses data bagi data peribadi sensitive subjek data tanpa salinan 5

    2. Data peribadi yang diberi oleh anda kepada kami mestilah tepat, lengkap dan tidak mengelirukan. Jika anda tahu bahawa data peribadi anda yang dipegang oleh kami adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini, anda harus membuat permintaan bertulis kepada kami untuk mengemaskini data tersebut.
    3. Anda boleh menghantar permintaan untuk mengakses data anda, pembetulan data atau sebarang pertanyaan kepada kami secara bertulis di alamat berikut:

      Perhatian : Setiausaha Syarikat
      Alamat Surat-menyurat : Tingkat 11, Menara BRDB, 285, Jalan Maarof, Bukit Bandaraya 59000 Kuala Lumpur
      No Telefon : 03-2688 2888
      No Faks : 03-2284 3988

      DENGAN MEMBERIKAN DATA PERIBADI ANDA KEPADA KUMPULAN SYARIKAT BRDB, ANDA DENGAN INI MEMBENARKAN KUMPULAN SYARIKAT BRDB MEMPROSES DATA PERIBADI ANDA SEPERTI YANG DINYATAKAN DI ATAS.